Hur fungerar en Hoverboard – tekniskt sett?

Hoverboards är självbalanserande scooters som ser oerhört futuristiska ut, och på grund av det så kan man tro att tekniken som gör så att den fungerar är komplicerad. Sanningen är att det är precis tvärtom. En Hoverboards motorer finns i dess hjul, och där kan man även finna dess lutnings- och hastighetssensor som känner av hur många varv i minuten varje hjul gör. Denna information skickas då över till gyroskopet och hastighetsstyrkortet för att sedan ta sig vidare till huvudlogikkortet som fungerar som Hoverboardens hjärna så att säga.

hoverboard

Processorn beräknar därefter Hoverboardens status, hastighet samt lutning. Den har även i uppgift att kontrollera scooterns energihantering, ifall den är låst, samt ifall den är i ”beginner mode”, vilket är ett läge som begränsar Hoverboardens fart och är mest till för nybörjare.

Hur rör sig en Hoverboard?

Hoverboarden känner av ens rörelser med hjälp av tryckdynor som man står på då de är i själva scootern. Exempelvis så trycks den främre dynan ner när man lutar sig framåt, och då dyker en liten vägg av plast upp som glider mellan ljusdioden och sensorn. Motorn är stilla så länge som sensorn känner av ljuset, och just därför så sätts Hoverboarden igång när den lilla väggen hamnar i vägen.

Om man vill svänga till höger så kommer alltså ens vänstra fot att aktivera dynan åt vänster, vilket kommer resultera i att det vänstra hjulet kommer att åka framåt. Den andra foten kommer då att aktivera det högra hjulet genom att trycka ner hälen, och då kommer hjulet att åka bakåt, vilket kommer sluta med att man svänger åt höger.

Hur är den självbalanserande?

De lutningssensorer som finns i hjulen skickar information till gyroskopet om hur lång man lutar sig på scootern. Denna information skickas sedan vidare till huvudlogikkortet. Motorn kommer att snurra snabbare ju mer man lutar sig då den försöker hinna ikapp ens tyngdpunkt. Med hjälp av denna enkla mekanisk så kan man alltså kontrollera farten med sin egen vikt. Det är väldigt praktiskt!

Som sagt, tekniken är inte så värst svår att förstå. Det är en väldigt logisk process, och när man väl vet lite om hur ens scooter fungerar så handlar det bara om att faktiskt åka på den, vilket kan kännas en aning svårare, men med träning så kan man komma långt. När man väl har lärt sig hur man ska röra sig så kommer det kännas som en dans på rosor, precis som Hoverboardens funktion.